50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest study 2019

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest study 2019

Shakeel Anwar

Budget is absolutely nothing but a declaration of earnings and spending. Based on Article 112 for the Constitution, “the Union Government lays a statement of the believed receipts and spending for the from April 1 to March 31, before both the Houses of Parliament” year.

The word budget hails from the old French term “Bougette” which means that bag. It’s a quantified plan that is financial current, previous and future income and spending associated with Central Government.

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey

1. Which associated with after declaration is proper about Budget?

speedyloan.net/reviews/advance-financial-24-7/

We. It really is a declaration of budget for a period that is future setting out proposed expenditure and method of funding it.

II. Article 111 associated with the Constitution calls for the federal government presenting to Parliament a declaration of believed receipts and expenditure in respect each and every year that is financial.

Choose correct one:

D. Neither I nor II

Ans: A

2. Which for the following is related towards the procedure Green’ objective?

A. Manufacturing of tomato, onion and potatoes

B. Manufacturing of tomato, chili and potatoes

C. Creation of pulses, onion and potatoes

D. Creation of tomato, pulses and rice

Ans: A

3. Which of this following policy (Yojna) bring 5 lakh acres under natural agriculture?

A. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

B. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

C. Pradhan Mantri Krishi Sichai Yojna

D. PM Fasal Bima Yojna

Ans: B

4. Which Bill had been proposed become moving to resolve issues in infrastructure agreements, PPP and Public Utilities?

A. Ability Development Programme

B. Organizations Amendment Bill

C. Public Utility Resolution of Disputes Bill

D. Goods & Services Tax

Ans: C

5. Provider Tax become exempted on basic insurance coverage schemes under which scheme:

A. Organizations Amendment Bill

B. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. NIRMAYA Scheme

Ans: D

6. Consider the statement that is followings) is/are related towards the yearly financial record (Budget)

We. The yearly financial record is divided in to three parts, consolidated fund, contingency investment and account that is public.

II. All profits raised by the us government, cash lent and receipts from loans written by the us government movement in to the fund that is consolidated of.

III. Article 112 associated with Constitution calls for the federal government to provide to Parliament a declaration of predicted receipts and spending according of each year that is financial.

Find the statement that is corrects):

Ans: D

7. Which for the after Yojna offered premium that is nominal greatest ever settlement in case there is crop loss?

A. PM Fasal Bima Yojna

B. PM Krishi Sinchai Yojna

C. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

Ans: A

8. Consider the statement that is followings) is/are related towards the MUDRA Yojna.

We. It was at first created as a wholly owned subsidiary of Small Industries Development bank of Asia (SIDBI) with 100% capital being contributed by it.

II. In accordance with this joyna, loan is granted through Mudra bank card with a credit that is pre-assigned therefore the payment tenure is really as high as 7 years.

Code:

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: C

9. Which associated with scheme that is following linked to the administration and transformation of cattle dung and solid in farms to Compost, fertilizer, bio-gas and bio-CNG?

A. Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan

B. Swachchh Bharat Abhiyan

C. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojna

D. Prime Minister Krishi Sinchai Yojna

Ans: A

10. Consider the statement that is followings):

I. Budget is the method of planning company quotes

II. Budgetary control may be the methods to achieve performance based on spending plan

Which regarding the statements that are following proper about spending plan, cost management & budgetary control?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: B

11. Consider the next statement (s) is/are true about spending plan, budgeting & budgetary control.

We. Budgetary control is a wider concept whereas Budget and cost management are narrower concepts

II. Budget may be the process of planning company quotes.

Which associated with after statements is/are proper?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: A

12. Based on the 2018-19 budget message of Arun Jaitley, Asia has reached 3rd rank on the basis of exactly just what?

A. Purchasing Energy Parity (PPP)

B. Gross domestic item (GDP)

C. Agricultural Prodution

D. Foreign Direct Investment (FDI)

Ans: A

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.